تاریخچه شمع

استفاده از شمع به بیش از 5000 سال پیش باز می‌گردد زمانی که انسانها از آن برای روشنایی و تزیین جشن‌ها و مراسمات خود بهره می‌جستند. اسناد تاریخی از ساخت نخستین شمع‌ها، از طریق خیساندن مغزنی در چربی آب شده حیوانات، توسط مصریان باستان خبر داده‌اند. البته این شمع‌ها مانند شمع‌های امروزی فتیله نداشتند.

. (1)
استفاده از شمع‌های فتیله دار توسط مصریان به 3000 سال قبل از میلاد باز می‌گردد اما رومیان باستان قبل از این زمان، اقدام به ساخت شمع‌های فتیله دار کرده بودند. آنها پاپیروس رول شده را چندین بار در پیه نهنگ یا موم عسل فرو می بردند و از شمع‌های تولید شده، در روشنایی خانه‌ها، راهنمایی مسافران در شب و مراسمات مذهبی استفاده می نمودند.


طبق این یافته‌ها شمع‌های فتیله‌دار اولیه، با استفاده از موم بدست آمده از گیاهان ساخته می‌شدند. گفته می‌شود چینی‌ها برای ساخت نخستین شمع‌ها از لوله‌های کاغذی قالب‌گیری شده و نیز الیاف گیاه برنج به عنوان فتیله استفاده می کردند. در ژاپن، شمع با استفاده از صمغ بدست آمده از درختان ساخته می شده و در هند موم شمع را از جوشاندن میوه درخت دارچین بدست می آوردند.
شمع‌ها در مراسمات مذهبی دوران‌های گذشته نقش مهمی را ایفا می کردند. جشنواره نور یهودیان به نام هانوکا، که محوریت آن نور شمع بوده است، تاریخش به 165 سال قبل از میلاد برمی‌گردد. در کتاب مقدس مسیحیان نیز چندین اشاره به شمع وجود دارد. گزارش شده که امپراتور کنستانتین در قرن چهارم، دستور به استفاده از شمع در طول زمان برگزاری جشن پاک، داده است.
در نیمه اول قرن بیستم همزمان با رشد صنعت نفت، مصرف شمع بصورت فزاینده ای افزایش یافت. این محبوبیت تا اواسط سال 1980 ، زمانی که علاقه به شمع به عنوان یک کالای تزیینی، روز به روز بیشتر می شد، پایدار ماند. در این زمان شمع ها در طیف وسیعی از طرح، ابعاد، رنگ و اسانس های متنوع تولید شد.
امروزه شمعها مسیر طول و درازی را از زمان مصرف اولیه خود پیموده اند. اگرچه دیگر به عنوان منبع اصلی نور برای بشر به کارگرفته نمی شوند، اما محبوبیت و مصرف آنها افزایش پیدا کرده است.

نکاتی کاربردی در شمع سازی
* قرار دادن شمع در کنار پنجره و در محل هایی که دارای روشنایی مناسب طبیعی هستند باعث کم نور شدن آن می گردد. بهتر است شمع را در محلی قرار دهید که نور کمی دارد تا درخشش شمع بیش تر نمایان شود.
*ترجیحاً از یک ظرف شیشه ای به عنوان جاشمعی استفاده نمایید، این عمل باعث بیش تر شدن نور شمع شده، مدت زمان طولانی تری روشن می ماند.
* فتیله شمع باید حداقل به مقدار یک چهارم در عمق شمع قرار گرفته باشد، در زمان خرید شمع باید به این نکته توجه شود…
* شمع های باریکی که برای نذر استفاده می گردند، شمع هایی هستند که همیشه در دسترس بوده و گران هم نیستند، از این نوع شمع ها نیز می توانید برای دکوراسیون منزل استفاده کنید، فقط باید آن ها را در ظروف زیبا و لابه لای گل های طبیعی یا مصنوعی مخفی نمایید.
*از انواع شمع ها، شمع های شناور در آب هستند که چند منظوره بوده، می توان از آن ها هم بر سر میز شام و هم در میهمانی های فضای باز استفاده کرد. این دسته از شمع ها نسبت به دیگر انواع کثیفی ندارند و نکته ی قابل توجه جلوه ی نوری آن هاست که به علت وجود آب روشنایی شان دو چندان می شود. برای هر چه بیش تر جلوه کردن این نوع شمع ها بهتر است از ظروف کریستالی و شیشه ای استفاده نمایید که دارای تراش هستند، زیرا که باعث شکست نور و درخشش مضاعف می شوند.
* اگر اشک شمع در جایی چکید، نگران نباشید؛ اجازه دهید تا کاملاً خود را بگیرد و سپس با استفاده از پاکت های کاغذی و قهوه ای رنگ میوه و کمی حرارت اتو، آن را به راحتی پاک نمایید.
* اگر برای میهمانی از شمع های جدید استفاده می کنید، قبل از زمان استفاده ، آنها را یک بار روشن نمایید، تا در زمان مصرف زودتر و راحت تر روشن شوند.
* شمع را زمانی که در حدود ۵۵ سانتی متر از آن باقی مانده است از درون جاشمعی خارج نمایید، زیرا هر چه شمع کوچک تر شود، جدا ساختن آن نیز سخت تر می گردد.
* هنگامی که شمعی را خاموش می کنید، بعد از گذشت چند لحظه که فتیله ی حرارت خود را از دست داد و بدنه ی شمع هنوز گرم است، فتیله را به جای خود در مرکز شمع برگردانید تا برای نوبت بعدی استفاده، شمع دود نکند.

دیدگاه‌تان را بنویسید: